Amintiri folositoare în viață căpătate în tabăra de la Durău

Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” din Durău a găzduit în perioada 16-21 august 2015 seria a noua a taberei „Licăr de lumină” din cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România și Patriarhia Română.

În decursul celor cinci zile de tabără deși vremea nu a fost prielnică activităților din aer liber, totuși acestea au adus o bucurie neașteptată pe chipurile celor peste 100 de copii și tineri aflați la Durău. „Seria a noua a taberei noastre a reunit în Durău 114 copii din judeţele Arad, Vâlcea şi Bistriţa Năsăud. A fost o săptămână cu ploaie care ne-a permis foarte puţin timp de jocuri în aer liber însă copiii ne-au dovedit că au nevoie de atenţie şi de comunicare la fel de mult ca şi de joacă. Poate din aceste motive ni s-a părut că focul de tabără de joi seara a fost cel mai frumos de până acum. Am cântat împreună cântecele pe care le-am repetat în timpul săptămânii, ne-am împărtăşit impresiile unii altora, a fost o serie cu final fericit, care s-a înscris în firescul taberei noastre”, a declarat preot Ştefan Zaharia, coordonatorul taberei „Licăr de lumină” Durău.

Prietenia a fost cea care i-a schimbat perspectiva Claudiei: „În această tabără „Alege Școala!” am învățat multe lucruri interesante cum ar fi: să bat toaca, am legat prietenii, am învățat cum să nu mai fiu răutăcioasă, să nu mai înjur și să-L respect pe Dumnezeu deoarece când am avut probleme, El a fost tot timpul lângă mine.”

Chiar dacă vremea nu a fost prietenoasă în perioada taberei, acest lucru nu a împiedicat-o pe Andreea să se bucure de toate activitățile: „A fost o săptămână frumoasă pe care nu cred că o voi uita vreodată. Ce-i drept vremea nu a ținut cu noi, dar am trecut peste toate. Mi-am făcut prieteni noi, am învățat lucruri noi. A fost o săptămână plină. Ceea ce se face în această tabără este un lucru minunat. Sunt extrem de fericită că am ajuns în această tabără și pentru asta îi mulțumesc lui Dumnezeu.”

Robert nu a vrut să mai plece la final spre casă după cum a scris în impresiile lăsate: „Tabăra de la Durău este o tabără care îți lasă amintiri mereu folositoare în viață. Cuvinte care le pui în suflet, fie dacă vrei, fie dacă nu vrei. Și nu în ultimul rând profesorii sunt persoane binecuvântate care știu ce înseamnă prietenia și ne iubesc ca pe copiii lor. Îmi pare rău că plec din tabără.”

„Tabăra de la Durău este nu o tabără, ci o poveste care se termină cu tristețe și lacrimi în ochi. Mie în această tabără mi-a plăcut tot. Nu voi uita niciodată aceste clipe de neuitat foarte scurte. În această tabără te simți foarte minunat.”, a menționat Ionela.

Georgiana a fost pentru prima dată în tabără iar experiența de la Durău i-a lăsat următoarele impresii: Fiind prima dată când particip într-o tabără și sunt plecată la o astfel de distanță de casă, mă așteptam să nu mă bucur din plin de aceste zile sau să regret într-un final; ei bine, m-am înșelat. Nu pot spune altceva decât că ador acest loc. Nu doar că m-am apropiat de Dumnezeu, dar l-am simțit chiar lângă mine, gata să mă îndrume la orice pas.

Pentru Cătălina a contat foarte mult atmosfera de grup după cum ea însăși a scris: „În această săptămână, vă spun cu mâna pe inimă, că m-am simțit extraordinar. Vreau să vă mulțumesc pentru răbdarea acordată și înțelegere. Mi-a plăcut mâncarea, grupul din care am făcut parte la atelierul de creație și faptul că a-ți încercat să ne împăcați pe toți”.

Marius a mărturisit: „Mie mi-a plăcut în tabăra „Licăr de lumină”. Toți ne-au primit cu brațele deschise, fericiți. Profesorii au fost minunați, la fel și ceilalți. Și-mi pare rău că nu a ținut mai mult. Dar asta e. Sper că o să mai vizitez această tabără foarte frumoasă unde ne-am distrat minunat și a fost super frumos. Vă mulțumesc pentru tot.”

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de persoane expuse riscului de abandon școlar precum și dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective prin care 318 persoane să reintre în sistemul educațional.