Creație, distracție și voie bună în tabăra de la Durău

Zilele de vacanță au fost pline de creativitate, activitate, experiențe noi, jocuri și prietenii pentru 110 copii și tineri din Reșița și Caransebeș (regiunea Vest), Teslui și Craiova (regiunea Sud-Vest Oltenia) și Tinca (regiunea Nord-Vest), beneficiari ai proiectului „Alege Școala!”.Timp de 5 zile, în perioada 19-24 iulie, în fiecare zi, ei au participat la o gamă cât mai diversă de activități începând cu atelierele literar-religios, creație și pictură. De asemenea, au învățat să tragă cu arcul, s-au dat cu tiroliana, au învățat să bată toaca și au mers în drumeție în Parcul Național Ceahlău pe traseul Durău – Cabana Fântânele.

Partea educativă a îmbinat latura teoretică cu cea aplicată și a constat în lecții de educație sanitară, vizionarea de filme tematice și jocul biblic ce a presupus ca fiecare grupă să meargă pe un traseu montan, copiii fiind ghidați de săgețile indicatoare ce conțineau răspunsurile corecte la cele 8 întrebări propuse.

Ziua de joi a însemnat premierea celor mai bune lucrări realizate în cadrul atelierelor, iar seara cu toții, copii, tineri și asistenți s-au bucurat de momente de neuitat la focul de tabără. Copiii și tinerii din zona Banatului au făcut o demonstrație cu dansuri specifice zonei Caransebeșului.

Pentru toți săptămâna petrecută la Durău a însemnat o experiență activă ce le-a rămas întipărită în minte și suflet după cum ei înșiși au mărturisit:

„A fost o experiență foarte frumoasă. Cel mai mult mi-a plăcut urcarea pe munte care a fost obositoare dar a meritat tot efortul pentru că am ajuns primii sus și am coborât primii.”, a menționat Adelina.

Pentru Ioana „vara asta a fost cea mai tare pentru că am mers în tabără și mi-am făcut o grămadă de prieteni și o să-mi fie dor de ei”.

Denisa s-a simțit ca în familie la Durău: „Îmi place foarte mult aici în tabără. Am simțit multă iubire. A fost un sentiment al familiei.”

„Această tabără a fost minunată. Mă bucur că am venit, mă bucur că am cunoscut oameni noi și m-am împrietenit cu persoane care au suflet tare bun. Mi-a plăcut totul.”, a mărturisit Adriana.

Pentru Cătălin plecarea de la Durău este una de scurtă durată: „Mie mi-a plăcut tot ce am văzut, tot ce am făcut. Voi veni în tabără cât de curând. Voi veni!

„Eu m-am distrat. M-am simțit bine. Prietenii au fost înțelegători. Sper să mai vin cândva.” a scris Mihaela.

Ionuț a menționat: „Această tabără a fost foarte tare. Nu o să o uit niciodată. Vă iubesc!”

La finalul celei de-a cincea serii a Taberei „Licăr de Lumină”, pr. Ștefan Zaharia, expert creație în cadrul proiectului a declarat: „Dincolo de aspectele tehnice ale proiectului stau zâmbete de copii. Şi această serie de tabără ne-a aşezat în inimi emoţie şi speranţă. Mă refer la speranţa că aceşti copii vor reuşi să fie viitorul frumos, firesc şi constructiv al acestei ţări. Pentru ei zilele petrecute în Durău se transformă într-o experienţă de neuitat, pentru mare parte dintre ei probabil este şi unica de acest gen, ceea ce ne motivează să fim implicaţi în fiecare gest, cuvânt, privire, joc, cântec, pas în timpul taberei. Discuţiile din capela centrului, împreună rugăciunea, prezentările pe diferite subiecte din sala de conferinţe, tiroliana, tirul cu arcul, jocurile recreative, activităţile din ateliere şi filmele din fiecare seară, premierea copiilor şi focul de tabără sunt doar elemente, piese de puzzle, dar ele constituie tabloul unei trăiri excepţionale, care nădăjduim că va fi una dintre cărămizile pe care se va zidi viaţa fiecăruia dintre participanţi.”

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de persoane expuse riscului de abandon școlar precum și dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective prin care 318 persoane să reintre în sistemul educațional.