Curiozitate, emoții și bucurii pentru copiii și tinerii din proiectul „Alege Școala!”

Fiecare zi a însemnat o provocare de a cunoaște lucruri noi pentru 100 de copii și tineri din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest deoarece au mers în tabără la Durău, județul Neamț. Timp de o săptămână au participat la activitățile creative de la atelierele literar-religios, creație și pictură dar și la drumeții pe traseul Durău – Cabana Fântânele. S-au bucurat mult când au învățat să tragă cu arcul și la cățărări iar emoțiile s-au citit pe fețele lor când s-au dat cu tiroliana. Zilele de tabără au însemnat pentru mulți din ei un prilej de a lega noi prietenii și a descoperi că prin intermediul unei bune educații pot reuși în viață. Activitățile derulate în tabără au fost în strânsă legătură cu cele prevăzute în Toolkit-ul educațional folosit în cadrul proiectului „Alege Școala!”

„Seria a şaptea a taberei „Licăr de lumină” Durău a reunit copii din Păuliş, Orăştie, Craiova şi Beiuş. A fost una dintre cele mai vesele săptămâni de când a debutat tabăra şi a fost prilejul de aşezare a celor mai frumoase experienţe în sufletele copiilor. Am avut ocazia să văd pe chipurile lor expresia curiozităţii la sosirea în tabără, specifică vârstei, şi a împlinirii, a fericirii, amestecată cu regretul despărţirii vineri la final. Majoritatea participanţilor trec printr-o transformare vizibilă în această perioadă şi mă refer la modul în care ei privesc şi simt lumea în care trăim. Privesc altfel rostul învăţăturii şi necesitatea mersului la şcoală, simt şi altfel bucuriile copilăriei, comunică mai mult şi mai sincer. Susţin cu convingere că acest proces de schimbare trebuie să continue. Întâlnirile din centrele catehetice şi tabăra sunt doar primii paşi. Avem nevoie de o adâncire a acestui demers, fundamentată conştient pe eforturile noastre şi pe ceea ce avem la dispoziţie, fiindcă dezvoltarea personală este continuă şi binele şi frumosul din noi ies la iveală pentru împlinirea iubirii celor din jur”, a declarat preot Ştefan Zaharia, coordonatorul taberei „Licăr de lumină” Durău.

Pentru beneficiari această experiență a fost una memorabilă după cum ei înșiși au lăsat scris înainte de a pleca spre casele lor.

O idee extraordinară să aduni peste 1000 de copii, în ziua de azi, la munte și să-i înveți să prețuiască prietenii și să-și facă alții noi este aproape imposibil de realizat. Sper ca acest proiect să continue! Am cunoscut o sumedenie de persoane deosebite.

Din punctul meu de vedere am avut o experiență foarte bună și aș vrea să o repet. Îmi pare rău că plec.

A fost o săptămână extrem de frumoasă nu doar pentru activități și pentru că am cunoscut multe persoane cu un suflet frumos. Domnii și doamnele au fost ca niște părinți pentru aceste zile și ne-au arătat iubire. Am văzut oameni diferiți cu tradiții diferite și sunt extrem de norocoasă. Sper să mai vin aici! O amintire frumoasă…

În această tabără am învățat că cel mai important este să te bucuri alături de persoanele dragi. Mi-a plăcut că am avut ocazia să mă dau pentru prima dată cu tiroliana și să merg din nou pe munte. Mă bucur că mi-am făcut niște prieteni noi și minunați.

După părerea mea a fost o tabără foarte organizată și nu spun că m-a făcut să obosesc, ci că m-a făcut să exersez. A fost frumos! Sper că nu numai eu, ci și alți copii să mai poată trăi experiența asta.

Sunt convinsă că mulți, foarte mulți copii din această tabără nu au acasă ceea ce au primit aici: educație, grijă, bucurie, respect, mâncare, atenție. Motiv pentru care: Dumnezeu să vă răsplătească!

A fost una dintre cele mai frumoase tabere în care am fost, unde mi-am făcut o mulțime de prieteni noi și am învățat numai lucruri minunate. Asistenții de tabără au fost ca și prietenii noștri și totodată ca și părinții noștri. Camerele au fost foarte curate și confortabile. Am avut o experiență de neuitat!

Mi-a plăcut foarte mult tabăra aceasta, deși la început mă plictiseam, mai mult din motivul că nu cunoșteam pe nimeni. Dar în cele din urmă s-a dovedit a fi foarte frumos. Și, da, mi-am făcut mulți prieteni.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu că sunt persoane care mai știu ce înseamnă dragostea și iubirea de Dumnezeu. Și mulțumim tot colectivului pentru că ne-au dus în locurile acestea minunate și iubite de Dumnezeu. Dumnezeu să vă dea puterea și înțelepciunea să mergeți mai departe.

Au fost niște zile în care am cunoscut oameni faini. Atât de faini și de diferiți încât se pot scrie romane despre fiecare. Din acest moment mi-am schimbat impresia despre oamenii din aceste trei zone: Bihor, Oltenia și Moldova. Înainte îi consideram niște străini, deși toți trăim în aceeași țară. Acum îi văd ca pe niște vecini într-o comunitate unită. Fiecare cultură regională pe care am cunoscut-o zilele acestea formează un întreg: marele spirit românesc.

Această tabără mi-a plăcut foarte mult deoarece m-a învățat să prețuiesc mai mult prietenia. Au fost foarte interesante activitățile pe care le-am făcut și îmi va fi foarte dor de această tabără, de toți prietenii noi pe care mi-am făcut dar și de îndrumătorii noștri.

Am cunoscut un loc binecuvântat de Dumnezeu, cu oameni frumoși, o echipă pe care nu o voi putea uita vreodată și prieteni minunați. Am învățat lucruri noi și am ajuns până aici cu o impresie extraordinară nu numai despre proiect sau echipă, ci și despre prietenii și oamenii pe care i-am cunoscut în aceste zile. Vă mulțumesc mult pentru această „săptămână” pe care nu o voi uita vreodată, pentru ospitalitatea și pentru activitățile pe care le-am făcut.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de persoane expuse riscului de abandon școlar precum și dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective prin care 318 persoane să reintre în sistemul educațional.