Împreună efort al Bisericii, școlii și comunității pentru educația copiilor și tinerilor

Sala Iosif Episcopul a Așezământului Pastoral Cultural „Sf. Ierarh Calinic” din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a fost marți, 31 martie, începând cu ora 10.00, gazda unui nou eveniment de promovare și prezentare a proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română. Acesta s-a bucurat de prezența și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a reprezentanților autorităților locale din județul Vâlcea, a preoților implicați în activitățile catehetice, a cadrelor didactice și a beneficiarilor din cele șapte centre educațional-inovative „Alege Școala!” din Arhiepiscopia Râmnicului. Moderatorul evenimentului a fost pr. dr. Constantin Naclad, manager proiect.

În cuvântul de binecuvântare rostit în deschiderea evenimentului, ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a evidențiat implicarea Bisericii Ortodoxe Române alături de școală și familie în dezvoltarea educațională a copiilor și tinerilor. „Încercând să răspundă chemării ei, Biserica noastră, prin programele catehetice inițiate, prin birourile de cateheză de la parohii, prin taberele de copii, încearcă să mai atenueze din consecințele lipsei de comunicare în familie, ale lipsei de afecțiune părintească și îi încurajează pe copii să își folosească talantul dăruit lor de Dumnezeu în scopul întăririi neamului românesc și al viețuirii în iubire față de Dumnezeu și de semeni. Așadar numai printr-un împreună efort al școlii, cu familia și cu Biserica, vom putea împlini misiunea noastră de a-i crește cum se cuvine pe copiii noștri”.

Foto 1 IPS Varsanufie

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia promovării proiectului „Alege Școala!” la Râmnicu Vâlcea a fost citit de pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator în cadrul proiectului pentru regiunea Sud-Vest Oltenia. „Biserica recunoaște valoarea și importanța actului educațional în viața copiilor și a tinerilor din țara noastră. De aceea, ea s-a implicat, alături de Fundația World Vision România, în acțiunea de prevenire a abandonului școlar și de combatere a delicvenței juvenile prin programe alternative pentru asigurarea educației de bază și a motivației pentru instruirea copiilor și a tinerilor din mediul rural și urban. (…) Având în vedere vârsta fragedă și caracterul încă plastic al acestor copii, eforturile personalului se vor concentra spre o socializare bazată pe valori creștine și pe valori ale democrației moderne: dragoste de Dumnezeu și de semeni, libertate de acțiune, solidaritate socială și egalitate de șanse”, a subliniat Preafericirea Sa.

Reprezentantul Fundației World Vision România, Mădălina Dicu, a subliniat rolul proiectului „Alege Școala!” el fiind un impuls în revigorarea actului educațional dar și importanța accesării fondurilor europene destinate dezvoltării comunităților.

Doamna subprefect Aurora Gherghina a considerat că este „neapărat necesar să încercăm să multiplicăm acest fel de proiect. El este binevenit și ne dorim ca acesta să fie conștientizat de comunitate. Învățământul a luat naștere lângă Biserică iar noi acum ne străduim să aducem înapoi școala lângă Biserică”. Eduard Vîrlan, viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, la rândul său, a dat asigurări că parteneriatul dintre comunitatea locală, biserică și școală va fi continuat și întărit.

Doamna Daniela Ionescu, inspector de religie a vorbit despre eficacitatea actului educațional și rolul educației în viața fiecărei familii. „În școala contemporană eficiența educației depinde de gradul în care se pregătește copilul pentru participarea la dezvoltarea de sine și de măsura în care reușește să pună bazele formării personalității copiilor sub aspectul psihointelectual, fizic și socioafectiv, pentru o cât mai ușoară integrare socială”.

Pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului, a declarat că „schimbarea mentalității referitor la școală, este un lucru dificil, mai ales în acest proiect. Totuși, rezultatele de până acum ne arată că vorbim de un succes atât din perspectiva celor ce ne-au monitorizat dar mai ales din punctul de vedere al beneficiarilor. Ne dorim ca proiectul derulat de Patriarhia Română și Fundația World Vision România, desfășurat în momentul de față în 10 eparhii, să devină un model de bună practică și în celelalte eparhii ale Patriarhiei Române. Dorim să aducem educația în viața copiilor și tinerilor pentru că aceasta este calea cea mai potrivită și adecvată pentru construirea viitorului lor”.

În Arhiepiscopia Râmnicului acest proiect a derulat activități în șapte centre educaționale: Râmnicu Vâlcea, Frâncești, Blejani, Gorunești și Foleștii de Sus. Pr. Constantin Olariu, a declarat că „aceste activități de tip «Școală după Școală» și «Școala de Duminică» vizează menținerea în sistemul educațional și reducerea abandonului școlar a peste 200 de copii și tineri și aproximativ 170 de părinți”.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de copii și tineri expuși riscului de abandon școlar, precum și dezvoltarea unor acțiuni prin care 318 persoane să-și reia studiile.

Foto 2, copil      Foto 3, public thumbnail