Noi căi de impulsionare a copiilor și tinerilor în actul educațional

În cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română, a avut loc ieri, 11 martie, începând cu ora 10.00, în Sala de Festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, un nou eveniment de promovare și prezentare.

În Sala de Festivități „Episcop Elie Miron Cristea” din cadrul Centrului Eparhial s-a desfășurat ieri, 11 martie, un nou eveniment de promovare la nivel zonal a proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest”. La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoți și cadre didactice implicate în proiect, părinți și copii înscriși în proiect. Moderatorul evenimentului a fost pr. Sorin Lungoci, expert formator în cadrul proiectului pentru regiunea Vest.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cuvântul de binecuvântare rostit la început, a evidențiat că „suntem îndemnați să alegem binecuvântarea și viața în Hristos. Dar pentru a alege viața trebuie să alegem școala, sistemul educațional, care vine să formeze și să modeleze caractere și suflete. În școală, noi, ca Biserică, intervenim în primul rând pentru formarea spirituală a copiilor și tinerilor noștri pentru ca ei să aleagă viața în Hristos. Cei care abandonează școala, abandonează educația. Noi suntem responsabili pentru copiii și tinerii noștri. Este vremea ca Biserica să-i determine pe tineri să aleagă școala la vremea prielnică și la vârsta potrivită. Formarea tinerilor în familie, în primii ani de viață, este continuată, în mod firesc și continuu la școală. Acest proiect vine să întărească educația copiilor și tinerilor pentru ca aceștia să aibe o lucrare frumoasă în ogorul Domnului.”

Biserica Ortodoxă se implică în actul educațional al copiiilor și tinerilor

În continuare, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia din partea Patriarhiei Române, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul promovării proiectului la Caransebeș, în care a punctat importanța colaborării dintre familie, Biserică și societatea civilă în calitatea valorilor și educației pe care o transmitem generațiilor următoare. „Provocările actuale cer o acțiune susținută nu numai din partea statului sau a instituțiilor lui abilitate pentru probleme socio-culturale, ci și din partea familiei, a Bisericii și a societății civile, printr-o implicare constantă în primirea unei educații integratoare de valori științifice și spirituale, naționale și universale. Aceasta presupune, după atâtea decenii de comunism și ateism militant, o cooperare dinamică a tuturor factorilor competenți în educarea și formarea caracterelor, pentru a răspunde provocărilor unei societăți umane tot mai complexe și mai difuze, în schimbare rapidă și orientare ambiguă, în care obsesia profitului imediat degradează simțul demnității umane, al dreptății sociale și al valorilor culturale”.

Reprezentantul Fundației World Vision România, Mădălina Dicu, a considerat că parteneriatul cu Biserica Ortodoxă Română este unul „fundamentat pe aceeași misiune și pe valori comune”. În același timp, „acest proiect își propune să schimbe mentalități, să readucă în prim-plan educația înțeleasă ca temelie pentru întregul parcurs al vieții noastre. De asemenea, prin «Alege Școala!», am găsit o modalitate prin care aducem în fața copiilor și tinerilor noi căi de impulsionare a actului educațional. Vrem să implicăm pe copii și tineri în a alege școala în iubirea lui Hristos pentru ca, astfel, să dobândească încredere în viitorul lor”.

În cuvântul său, pr. Sorin Lungoci, a vorbit despre istoricul proiectului „Alege Școala!” dar și despre mobilizarea comunităților locale pentru ca tinerii și copiii să meargă la școală. „«Alege Școala!» reprezintă un proiect în care Fundația World Vision România  și Patriarhia Română îndeamnă și ajută comunitățile să facă o investiție și să sprijine actul educațional al celor mai tineri dintre noi. Așadar, vorbim de o investiție dar una pe termen lung. Parteneriatul strategic dintre Biserică, școală și comunitate ajută foarte mult la modelarea generațiilor următoare, este modalitatea cea mai eficientă în care copiii și tinerii cresc din punct de vedere educațional în spiritul valorilor creștine”.

Educația, prioritate pentru Biserică, școală și comunitate

Pr. Mihai Ciucur, inspector social și activități cu tineret al Episcopiei Caransebeșului, a prezentat activitățile desfășurate până în prezent în cele patru centre educațional-inovative „Alege Școala!” de la Reșița, Moldova Nouă, Oravița și Caransebeș aflate în cuprinsul acestei eparhii. „În momentul de față, actul educațional reprezintă o prioritate pentru Biserică. La nivelul Episcopiei Caransebeșului, parteneriatul dintre Biserică, școală și comunitate se dovedește unul cu rezultate. În cele patru centre înființate aici s-au desfășurat activități conforme cu cele șapte module din toolkit-ul educațional prevăzut în proiect. Părinții copiilor, care au participat la activități de consiliere, au reușit să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu copiii lor și să-i ajute în dezvoltarea lor firească. Aici, se împletește, în mod fericit, partea cognitivă cu creșterea spirituală iar copiii vin cu mare drag la activitățile desfășurate în centrele noastre”.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de copii și tineri expuși riscului de abandon școlar, precum și dezvoltarea unor acțiuni prin care 318 persoane să-și reia studiile.

 

DSC_0006ps alege scoala1ps alege scoala2