La Durău, tabără cu experiențe și amintiri de neuitat

În fiecare dimineață s-au trezit la ora 7.00. Au participat la rugăciunea de dimineață, au servit masa și după nu au mers la școală, ci s-au bucurat de activitățile creative și recreative din cadrul celei de a patra sesiuni de tabără „Licăr de Lumină” (12 – 17 iulie 2015) din cadrul proiectului „Alege Școala!”. Cei 115 copii din Moldova Nouă și Oravița (Vest), Vîrvoru de Sus și Craiova (Sud-Vest Oltenia) și Husasău de Criș (Nord-Vest).

Pe parcursul celor 5 zile, copiii și tinerii au avut prilejul de a lega noi prietenii lucrând în echipă și concurând între ei la diverse concursuri. „Programul interactiv și diversificat a fost un stimulent pentru cei peste 100 de copii și tineri ce au fost în această săptămână la Durău. Drumeția pe muntele Ceahlău, focul de tabără de joi seara și concursul cu premii pentru cele mai bune lucrări realizate în cadrul atelierelor din tabără i-au încurajat pe toți să fie mai buni, să-și descopere și dezvolte aptitudinile native. Prin aceste zile de tabără, ei au petrecut mai mult timp în natură, au desfășurat o varietate de activități. Cu siguranță această săptămână va rămâne în amintirea lor ca o experiență aparte în cadrul vacanței de vară”, a declarat pr. Ștefan Zaharia, expert creație în cadrul proiectului.

La finalul zilei bucuria se putea citi pe chipurile lor alături de dorința ca a doua zi să continue în același ritm.

Vineri dimineața, la plecare, Bianca a scris următoarele: „Când am ajuns în această tabără nu aș fi crezut nicio clipă că mă va durea despărțirea de aceste minunate locuri, acești minunați copii și profesori. Tabără asta m-a învățat să prețuiesc oamenii pentru că într-o zi cu toții ne vom despărți. Nu vreau și nu pot să cred că trebuie să plec și să las totul în urmă cu zeci de amintiri”.

Gabriel, la rândul său, a notat: „Mi-a plăcut foarte mult programul din această tabără. Supraveghetorii sunt oameni minunați de la care am avut multe de învățat. Mulțumesc tuturor”.

Pentru Ioana zilele de la Durău au însemnat o experiență deosebită: „În această tabără am cunoscut oameni cu suflet mare de care cu greu mă pot despărți. Îmi doresc să mai am încă o clipă petrecută cu ei. Am văzut locuri minunate, am făcut activități frumoase. O să-mi fie dor de îndrumători și restul copiilor cu care m-am împrietenit. O să îmi lipsiți enorm. Vă iubesc!”.

Activitățile din tabără au schimbat-o mult pe Cosmina: „Doamne… nici nu știu cum să încep. Cât de multe am învățat din tabără și de mult m-am atașat de toți, și cel mai de preț lucru este că am învățat să iubesc. Am învățat că ura se poate transforma în iubire. Vă iubesc!”.

Aici a fost locul unde Dragoș și-a găsit un alt talent: „Rămas bun, tabără! O să-mi fie dor de diminețile răcoroase în care întârziam tot timpul ori îmi uitam ecusonul. O să-mi fie dor de toți profesorii, de aerul curat. Îmi pare bine că am venit deoarece mi-am descoperit o altă latură a personalității mele”.

„O să-mi fie greu… foarte greu, o să-mi fie dor de toți colegii, însoțitorii, de preoții care s-au rugat pentru noi. Mi-a plăcut foarte mult! Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că v-ați îngrijit de noi și ne-ați învățat o mulțime de lucruri minunate. A fost o tabără minunată!”, a scris Andrei.

Durău este o stațiune turistică montană situată la poalele masivului Ceahlău (județul Neamț), la o altitudine de 800 m.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de persoane expuse riscului de abandon școlar precum și dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective prin care 318 persoane să reintre în sistemul educațional.