În deschidere, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, a transmis mesajul Patriarhiei Române cu prilejul lansării noului proiect. Au urmat luări de cuvânt din partea reprezentanților Fundației World Vision și ai Arhiepiscopiei Timișoarei, iar apoi, a fost prezentată o retrospectivă a proiectelor „Alege Școala!” desfășurate de-a lungul anilor în parohiile din Patriarhia Română. În continuare, Pr. Dr Constantin Naclad, managerul proiectului, a făcut cunoscute celor de față obiectivele propuse de proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”, arătând că principalul scop al acestuia este dezvoltarea unor comportamente și a unor atitudini pozitive față de școală, pentru copiii din mediul rural și urban, bazate pe iubirea față de Dumnezeu și față de semeni. În finalul întâlnirii, a fost urmărit un film retrospectiv cu mărturii ale beneficiarilor proiectului „Alege Școala!”, iar apoi, au avut loc discuții pe tema derulării proiectului la nivelul regiunii de Vest.

„Dacă e să ne uităm la problemele pe care le are România în acest moment, una dintre cele mai mari probleme pe care le avem este cea a  abandonului școlar, în special în mediul rural. Cauzele sunt multiple, dacă e să ne uităm la studiile realizate recent, World Vision România tocmai a realizat un studiu de bunăstare a copilului în mediul rural și, în în ceea ce privește abandonul școlar, mai mult de 30% dintre părinți spun că copiii lor abandonează școala din motive de sărăcie, sau că au rezultate slabe la școală”, a declarat Mădălina Dicu, de la Fundaţia World Vision România

La rândul său, pr. Sorin Lungoci, consilier eparhial în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Timișoarei, a explicat importanța acestui proiect în zona de Vest a țării: „Ne-am bucurat de lansarea proiectului «Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!» la nivelul Mitropoliei Banatului, întrucât la acest eveniment pe lângă reprezentanții eparhiei noastre, au participat delegați ai Arhiepiscopiei Aradului, ai Episcopiei Caransebeșului și ai Episcopiei Devei și Hunedoarei. În regiunea de vest a țării noastre se vor înființa în cadrul proiectului 20 de centre catehetice inovative «Alege Școala!», în fiecare centru fiind câte 25 de copii, la care se vor adăuga și copiii cuprinși în programul «A doua șansă în educație». În Arhiepiscopia Timișoarei vom avea șase centre educaționale, iar activitățile vor fi desfășurate în parteneriatul Biserica și școală, respectiv preot și profesor”.

La fel ca și primele două proiecte „Alege Școala!”, inițiate în 2009, respectiv în 2010, de către Patriarhia Română și World Vision România, și finalizate în anul 2013, acest nou proiect își propune prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii, prin elaborarea și implementarea unui plan de acțiune și a unor măsuri inovative, la nivel multiregional, menținerea în sistemul de educație a persoanelor expuse acestui risc, precum și dezvoltarea unor acțiuni remediat corective, pentru persoanele care au părăsit timpuri școala, din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvolatre Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” se desfășoară pe parcursul a 18 luni (aprilie 2014 – octombrie 2015) și este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2, Domeniul Major de Intervenție 2.2.