În cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” a avut loc marți, 25 noiembrie 2014, un nou eveniment de prezentare și promovare prin care comunitățile și autoritățile locale din Slatina au aflat despre parteneriatul dintre Fundația World Vision România și Patriarhia Română cu privire la menținerea în școală a 1.643 de copii și tineri. 

Evenimentul s-a desfășurat în prezența PS Dr. Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a oficialităților locale, preoților implicați în activități catehetice, a cadrelor didactice și a copiilor din cele patru centre „Alege Școala!” din Episcopia Slatinei și Romanaților. Moderatorul evenimentului a fost pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului.

În cuvântul de binecuvântare rostit la început, PS Sebastian a vorbit despre importanța proiectului „Alege Școala!” în contextul formării oamenilor pentru această viață și pentru Împărăția lui Dumnezeu, afirmând că Biserica se implică activ în viața societății prin astfel de proiecte pe termen lung. „Trăim într-o lume a consumului și parcă se pune din ce în ce mai puțin accent pe educație. Vedem că din ce în ce mai mulți copii și tineri abandonează școala sau care prezintă un avansat risc de a o abandona. Acestora li se adresează programul pe care îl promovăm astăzi prin implicarea noastră, a Bisericii. Nu ajunge numai educația de la școala și dacă nu vom avea grijă să școlim în credință copiii nu vom avea mâine credincioși la Biserică”.

În continuare, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia din partea Patriarhiei Române, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu ocazia promovării proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” la Slatina în care a subliniat ca „Trebuie să ne preocupe în egală măsura atât cultivarea intelectului cât și modelarea trăirilor sufletești ale copiilor și tinerilor. De aceea în procesul de pregătire au fost prevăzute nu numai module pentru pregătirea psiho-pedagogică a copiilor, ci și module pentru consilierea și pregătirea părinților care să devină apoi parteneri în educația copiilor lor întrucât formarea educațională și spirituală depind mai ales de buna cooperare dintre școală, familie și Biserică”.

Mădălina Dicu, reprezentantul Fundației World Vision România, a subliniat importanța parteneriatului cu Biserica Ortodoxa considerând ca acesta este fundamentat pe valori creștine. „Ne dorim să schimbăm mentalități. Mentalitatea părinților pe care ni-i dorim aproape, pe care încercăm să-i facem să înțeleagă că educația este foarte importantă”. Copiii au un rol foarte important în viața comunității în care trăiesc pentru că ei reprezintă viitorul nostru. În cele din urmă reușita proiectului se va vedea peste ani pentru că dacă acum copiii „merg la școală cu credință și în credință ei vor deveni adulți care vor avea valori creștine”.

Au urmat, apoi, alocuțiuni din partea oficialităților locale prezente la eveniment care au punctat succint importanța parteneriatului dintre Biserică, școala și comunitate la nivel zonal. Rădița Piroșcă, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt a considerat că prin acest proiect Patriarhia Română și Fundația World Vision România vin în întâmpinarea copiilor fiindcă „în acest context valorile creștine și școala pot face lucruri minunate, pot clădi oameni”.

La rândul său, pr. dr. Constantin Naclad, în cuvântul său, a făcut un scurt istoric al parteneriatului strategic dintre Fundația World Vision România și Patriarhia Română. De asemenea, au fost menționate obiectivele principale ale proiectului și a precizat că prin aceste evenimente se dorește promovarea și o schimbare a mentalității actuale în care școala și Biserica sunt privite separat și nu împreună. „Considerăm ca trebuie să facem din educație un scop esențial al vieții. Biserica vine în întâmpinarea acestui scop prin motivația morală de a construi caractere, de a clădi oameni. Prin educație viitorul nu este o iluzie, ci o realitate. Doar așa putem construi o Românie modernă în care să-l avem pe Dumnezeu în educație și astfel să dobândim perspectiva Împărăției lui Dumnezeu”.

Pr. Constantin Aldea, consilier cultural al Episcopiei Slatinei și Romanaților, a prezentat cele 4 centre „Alege Școala!” din cuprinsul episcopiei: Teslui, Caracal, Izvoarele, Jieni și activitățile desfășurate până în prezent în acestea.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Axa prioritară 2: „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2: „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”.

Audienta Untitled2