Tabăra a adus un licăr de lumină în sufletele tuturor participanților

Peste 100 de copii și tineri, beneficiari ai proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”, din județele Arad, Mehedinți și Bihor, au mers în tabără la Durău în perioada 9-14 august. Cele 5 zile petrecute în stațiunea montană din județul Neamț au însemnat o experiență inedită pentru mulți dintre ei. Au avut ocazia să socializeze, să învețe lucruri noi la atelierele de creație, literar-religios și pictură dar și să se distreze când au mers în drumeție pe muntele Ceahlău, când au învățat să tragă cu arcul și să se dea cu tiroliana. Ziua de joi a fost de neuitat pentru că unii dintre ei au fost premiați iar seara, ultima seară împreună, la focul de tabără, au cântat cu toții.

Adriana, asistent tabără, este alături de copiii și tinerii din grupa ei pe parcursul întregii săptămâni de tabără. A rămas impresionată de chipurile lor de duminică seara dar și la plecare, vineri: „Duminica se vede curiozitatea pe chipul lor, nerăbdarea de a vedea ce urmează să se întâmple în locul ajuns după un traseu de câteva ore. Vineri lacrimile sunt cele care pun stăpânire pe chipurile lor și ale mele deoarece ceea ce am început în câteva zile petrecute împreună nu poate ci fi uitat, ci rămâne să fie continuat. Copiii cu noii prieteni pe care și i-au făcut, iar eu cu ei, cu toții la distanță fiind, deoarece orice copil are ceva unic care rămâne imprimat în suflet”.

„Imnul prieteniei s-a dovedit pentru cei 106 copii din judeţele Arad, Mehedinţi şi Bihor un îndemn la veselie. Este, dacă vreţi, nota specifică a taberei „Licăr de lumină” din Durău la care se adaugă săptămânal noi experienţe. Aşteptările participanţilor sunt în general mari, fiindcă vin în această tabără să afle lucruri noi, să comunice cu alţi copii şi tineri, să se joace, să se distreze. Pentru unii dintre ei această tabără este singura experienţă de acest gen din vieţile lor şi tocmai din acest motiv noi, echipa de la Durău, venim în întâmpinarea dorinţelor lor. Creaţiile din ateliere, zâmbetele de la programele „tir cu arcul” şi „tiroliană”, urcuşul pe munte şi atmosfera de la focul de tabără sunt motivante şi ne întregesc imaginea unei noi serii reuşite de tabără.”, a declarat pr. Ştefan Zaharia, coordonatorul taberei „Licăr de lumină” Durău.

Mărturiile copiilor și tinerilor sunt cea mai importantă dovadă că activitățile din cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” au avut un impact deosebit în sufletele lor.

„Înainte să vin în tabără nu am avut prea mari așteptări și m-am gândit că nu va fi chiar așa frumos și că nu mă voi distra chiar atât de tare. Dar când am ajuns aici totul s-a schimbat. A fost foarte frumos, am învățat lucruri noi, am văzut peisaje superbe și mai ales ne-am împrietenit cu copii din diverse orașe dar și cu profesorii de aici. Tabăra a fost minunată și mi-al dori să mai repet această experiență, tot aici, tot cu aceeași profesori, practicând tot aceleași activități minunate. Mi-aș fi dorit ca tabăra să dureze mai mult. Ceea ce mi-a plăcut mai mult aici a fost trasul cu arcul și când ne-am dat cu tiroliana. Dar, bineînțeles, mi-a plăcut și faptul că în fiecare seară am privit un film superb. Nu cred că există ceva ce nu mi-a plăcut. Totul a fost foarte bine. În special mi-a plăcut de doamna profesoară de grup care a fost foarte drăguță cu noi și a știut să mențină atmosfera”, a mărturisit Carla.

„Impresia mea despre tabăra «Licăr de lumină» este una foarte bună deoarece am învățat ceva, mi-am făcut prieteni noi. Am învățat să fim credincioși, să fim aproape de Dumnezeu. Mi-au plăcut toți voluntarii. Chiar dacă a fost doar o săptămână am învățat foarte multe lucruri și sunt fericită că am participat în acest proiect”, a spus Alina.

Andreea și-a dorit foarte mult să vină la Durău și nu a rămas dezamăgită: „A fost o tabără minunată pe care am așteptat-o cu entuziasm și nerăbdare întreaga vară, și… a fost mult mai deosebită decât mi-am imaginat. Am rămas impresionată în urma tuturor activităților și nu am să uit niciodată aceste momente. Tabăra a adus un licăr de lumină în sufletul tuturor participanților. Admir intenția celor de aici care au reușit să ne facă prieteni”.

„Impresia mea despre tabăra «Licăr de lumină» este foarte bună deoarece mi-am făcut prieteni noi, am învățat să socializez mai bine în societate. Am realizat că suntem foarte norocoși deoarece alți copii nu au posibilitatea de a veni în această tabără, iar noi am venit pe gratis. Vă mulțumesc și o să-mi fie foarte dor de aceste momente”, a spus Bianca.

Pentru Cosmin zilele la Durău au fost un prilej de a-și face noi prieteni: „Tabăra a fost minunată iar profesorii de aici ne-au fost ca niște prieteni, am învățat lucruri noi și ne-am făcut prieteni noi din diverse orașe. Chiar mi-a plăcut mult aici și mi-aș dori foarte mult să mai vin aici”.

„În primul rând vreau să mulțumesc tuturor membrilor taberei (voluntari, profesori, etc) pentru că au avut grijă de noi și pentru că în această săptămână ne-au învățat multe lucruri cum ar fi: să ne învingem temerile, să încercăm lucruri noi și multe altele. Fiecare zi a fost una minunată care merită retrăită, peisajele minunate sunt de neuitat.”, a mărturisit Tudor.

„Mă bucur că am reușit să ajung în Durău, aici am trăit unele din cele mai frumoase momente din viața mea. Au fost activități minunate pe care mi le voi aminti mereu. La fel, persoanele de aici au fost extraordinare. Îmi doresc ca în viitor să mai ajung în acest loc minunat și să mai ajung în acest loc minunat și să pot trăi, mai bine spus retrăi, aceste clipe. Toți cei care au participat la acest proiect au avut de învățat multe lucruri, și eu la fel. Vă mulțumesc pentru tot!”, a menționat Lucian.

La plecare, Mihai a scris următoarele: „Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să ajung în acest loc minunat și în această tabără cu niște oameni minunați, buni și înțelegători. Activitățile au fost minunate și dacă aș mai avea ocazia să vin aș veni cu tot dragul și cu toată inima. Vreau să vă spun că îmi este greu să mă despart de voi, oameni pe care nu i-am mai întâlnit până acum, dar cu toate acestea niște oameni cu un suflet de milioane”.

Împlinită și voioasă, Florina a mărturisit: „Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să particip la această tabără extraordinară, unde am învățat lucruri noi și unde am avut prilejul să îmi fac prieteni noi. Este un loc minunat, un colț de rai, care a fost creat de oamenii lui Dumnezeu, oameni cu suflet mare și cu dragoste față de apropiați”.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de persoane expuse riscului de abandon școlar precum și dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective prin care 318 persoane să reintre în sistemul educațional.