Tabăra ca o lecție de viață

Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” din Durău a găzduit în perioada 30 august – 4 septembrie cea de a unsprezecea serie a taberei „Licăr de lumină” din cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”.

Cei peste 110 copii din Tomșani, Vulcan, Râmnicu Vâlcea și Bratca au avut parte de cinci zile pline de activități în Durău. De la drumeția pe muntele Ceahlău până la jocuri sportive, vizionarea de filme tematice și participarea la atelierele de creație, literar-religios și pictură, activitățile propuse copiilor și tinerilor au avut în vedere dezvoltarea lor cognitivă dar și spirituală într-un cadru deosebit.

„Penultima serie de tabără a fost o experienţă de neuitat. Este greu să fii obiectiv atunci când vorbeşti despre ce înseamnă copilăria, fiindcă trecutul fiecăruia se aseamănă cu unele trăiri ale prezentului. Felicit coordonatorii de centre şi voluntarii care s-au implicat în vieţile acestor copii nemaipomeniţi. A fost o săptămână completă: vreme frumoasă, copii frumoşi, activităţi frumoase. Sunt părtinitor dar simt nevoia să vă mărturisesc bucuria care mi-a inundat sufletul în aceste zile şi să mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru aceşti copii minunaţi care au venit în tabăra noastră. Ne-am simţit implicaţi şi importanţi pentru aceşti îngeri care au nevoie de noi pentru ca viitorul lor să fie aşa cum ni-l dorim toţi. Mulţumesc tuturor şi în mod deosebit echipei mele de asistenţi de tabără care au făcut ca această săptămână să fie nemaipomenită.”, a precizat pr. Ștefan Zaharia, coordonatorul taberei „Licăr de Lumină” din Durău.

La rândul său, Alexandru Muntele, asistent tabără a adăugat: „A fost o săptămână completă. Am avut parte de tiroliană, căţărări pe panou, tir cu arcul, drumeţie la Fântânele, foc de tabără, seară de socializare, tot. Copiii au cântat extraordinar, au făcut o sumedenie de jocuri, au fost implicaţi în toate sporturile pe care le putem organiza. A fost o serie foarte receptivă şi implicată, fapt care ne-a motivat şi pe noi foarte mult. Ne-am apropiat mult de aceşti copii şi deschiderea lor faţă de noi şi de activităţi a fost deosebită.”

Redăm în continuare câteva mărturii ale copiilor și tinerilor:

Ana-Maria: „Tabăra asta a fost o experiență unică. Dacă ar fi să descriu această tabără în cuvinte nu aș avea destul spațiu. Jocurile, drumețiile, bătăile cu apa, jocurile sportive… totul a fost minunat… și bineînțeles profesorii au fost atenți și drăgăstoși cu noi. Nu mă așteptam la asta, sincer. A fost un vis”

Monica: „Totul a fost la superlativ în această tabără. Să dea Bunul Dumnezeu să se mai organizeze astfel de tabere instructiv-educative. Toți profesorii implicați ne-au înconjurat cu multă dragoste și mare grijă. Vă păstrăm etern în mintea și inima noastră”.

Florina: „A fost prima oară când vin într-o tabără și am rămas extrem de impresionată. Am cunoscut niște oameni minunați de care îmi va fi extrem de dor! Pur și simplu rămâi fără cuvinte. Iar despre atmosfera de aici o să îmi amintesc toată viața. Nici acum nu îmi vine să cred că în așa puține zile am ajuns să ne înțelegem ca frații. Și aș veni înapoi în orice moment”.

Marius: „Această tabără m-a ajutat să socializez cu mulți copii și m-a ajutat să-L simt pe Dumnezeu în sufletul meu”

Călin: „În această tabără am avut ocazia să văd locuri minunate pe care nu aș fi putut să le văd fără această tabără. Și am cunoscut multe persoane minunate și am legat prietenii minunate”

Andreea: „Tabăra aceasta mi-a dat darul de a mă descoperi și mi-am făcut prieteni care ne-au fost ca și o familie împreună cu profesorii noștri minunați, care ne-au învățat tot ce știau. O să-mi lipsească toți și toate”

Raluca: „În această tabără totul a fost minunat începând de la activități până la domnii profesori și colegi. Tabăra mi-a dăruit prieteni noi cu care voi ține legătura și care mi-au dăruit o săptămână de neuitat cu noi experiențe. Am învățat multe lucruri de la domnii de aici, chiar și de la colegi. Am râs, am plâns de fericire, m-am bucurat alături de cei de aici și termin o săptămână cu lacrimi în ochi pentru că plec de lângă acești oameni minunați. Sper să mai am parte de astfel de lucruri. Le mulțumesc tuturor pentru tot! O să-mi fie dor să învăț lucruri noi!”

Denisa: Mie mi-a plăcut extrem de mult această tabără. Nu numai pentru că m-am jucat și m-am simțit foarte bine, ci și pentru că am finalizat această acțiune cu multe experiențe de viață. Mi-am făcut mulți prieteni de care nu mi-aș dori să mă despart niciodată, dar oricum dacă mă despart fizic de ei, vor rămâne pentru totdeauna în sufletul meu, alături de cei mai tari profesori. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să ajung în acest loc deosebit. Mi-aș dori foarte mult ca și la anul să mai fiu printre cei de aici. Vă mulțumesc tuturor pentru lucrurile minunate care le-ați împărtășit alături de mine!

Veronica: Despre această tabără pot spune că e cea mai frumoasă oportunitate pe care am avut-o iar profesorii împreună cu însoțitorii de drum sunt niște persoane extraordinare ce merită toată iubirea din lume. Am avut o șansă unică în viață pe care m-am zbătut să nu o pierd și iată că Dumnezeu mi-a dovedit că a meritat totul. Drumul a fost lung și obositor dar credeți-mă că merită totul.

Paul: Mi-a plăcut foarte mult în această tabără și pot să spun că am avut parte de o aventuri pe cinste și toți profesorii au fost foarte buni și înțelegători cu noi.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de persoane expuse riscului de abandon școlar precum și dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective prin care 318 persoane să reintre în sistemul educațional.