„Totul a depins de prietenie, dar mai ales de colaborare și iubire între prieteni”

Peste 100 de copii și tineri din regiunile Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest au venit la Durău în perioada 26-31 iulie pentru a participa la activitățile creative și recreative din cadrul taberei „Licăr de Lumină”. Cele 5 zile petrecute împreună au fost un bun prilej pentru a-și descoperi noi aptitudini și talente. În tot acest interval au legat prietenii, s-au bucurat de atmosfera de tabără și au rămas cu amintiri de neuitat de la atelierele literar-religios, creație și pictură. Zâmbetele și emoțiile i-au însoțit atunci când s-au dat cu tiroliana și au învățat să tragă cu arcul. Drumeția pe muntele Ceahlău până la cabana Fântânele i-a arătat dispuși la efort și încântați de priveliștea oferită de locurile nemțene.

„Am avut parte de o săptămână frumoasă prin prisma participanților și a activităților pe care le-am desfășurat, un timp câștigat în sufletele copiilor. Chiar dacă vremea a fost prielnică organizării focului de tabără și a programului aferent, am avut parte de multe momente de cunoaștere, de creație și recreație. Suntem mulțumiți că toți copiii sunt entuziaști după aceste zile și am credința că pe viitor ei vor avea avea aceleași zâmbete, aceleași trăiri și vor implementa în comunitățile lor atitudinile pe care și le-au format în tabără. Este foarte important ca acești copii să-și depășească barierele, din toate punctele de vedere, să înțeleagă importanța studiului, să aleagă școala și beneficiile ei. Eu au nevoie de cunoaștere, de abilități și atitudini constructive. Noi am ales școala și împlinirile noastre vorbesc de la sine. Prin jocuri, activități creative, artistice și literare, prin rugăciune și ascultare le oferim copiilor perspectiva corectă asupra prezentului, încercăm să clădim viitorul și să gustăm puțin din veșnicie”, a declarat preot Ștefan Zaharia, coordonatorul taberei „Licăr de Lumină” – Durău.

La finalul săptămânii, după ce au fost premiați în urma concursului din tabără, cu toții au lăsat scrise mărturii despre ce a însemnat perioada petrecută la Durău:

A fost cea mai frumoasă tabără. Toate activitățile au fost interesante, prin urmare n-am avut cum să ne plictisim. Am avut multe lucruri de învățat având ocazia de a întâlni persoane extraordinare.

O excursie extraordinar de frumoasă, m-am distrat, am făcut cunoștință cu alți copii. Vreau să le mulțumesc domnilor asistenți cât și doamnelor bucătărese. O săptămână de neuitat! Andreea

Ceea ce mie mi-a plăcut cel mai mult este faptul că ne-am făcut prieteni noi, am învățat multe lucruri folositoare în viață. A fost cea mai frumoasă experiență și nu o să uit niciodată acest lucru.

Lucrurile care m-au impresionat sunt: frumusețea peisajului, dragostea celor din jur, dorința și iubirea cu care am fost înconjurați și ajutați la proiecte, activitățile: tiroliana, urcatul pe munte, filmele, dansul și cântatul. Totul e frumos când o faci cu prieteni dar mai frumos e când prietenii devin o familie, o familie mare și frumoasă. Diana.

A fost o experiență frumoasă, ceva ce nu poate fi uitat ușor. Nu pot fi uitate lucrurile, momentele speciale care ne-au bucurat sufletele. Oameni minunați care au înțeles că, noi, copiii, avem nevoie de oameni cu sufletul cald să ne încălzească viziunea rece asupra vieții care dă lovitură după lovitură. Și, totuși, noi, cu ajutorul unor oameni minunați, am înțeles că viața merge înainte, cu bune și rele, și că fiecare moment trebuie prețuit. Le mulțumesc și le ofer dragostea și respectul meu pentru că, de fapt, asta ne-au oferit și dânșii. Dacă asta nu e de ajuns, le ofer un mulțumesc! vrând să le arăt că într-un cuvânt stau 1000 de sentimente.

Totul a fost minunat. Am început cu rugăciune și am terminat cu gândul la Dumnezeu toate cele cinci zile. Programul a fost foarte diversificat. Mi-a plăcut foarte mult „la tiroliană”. Mi-a plăcut foarte mult cuvântul părintelui Ștefan, povețele date. Mulțumim pentru aceste zile minunate. Dumnezeu să ne ajute să ne mai întâlnim.

Vă pot spune că în această tabără a fost foarte minunat, m-am distrat pe cinste. Profesorii au fost minunați și vor rămâne mereu în minunați și sigur vor avea mereu un loc la mine în suflet și în inimă. Cu drag, Maria!

Nu e ca și cum a fost ceva obișnuit, totul a depins de prietenie, dar mai ales de colaborare și iubire între prieteni. Dacă vrem, noi, putem să modelăm lumea și să o facem mai bună, exact cum am făcut aici. Îndrumați și supravegheați ne-am adus aminte de toate lucrurile bune pe care le putem face alături de prieteni.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de persoane expuse riscului de abandon școlar precum și dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective prin care 318 persoane să reintre în sistemul educațional.